Jamuan Mega Raya Afzan meriah

>> Monday, October 12, 2009

Jam 12 lebih kurang, hari Khamis 8 Oktober 2009,
Hello,Assalamualaikum, Encik Hairi, ni panggilan dari Afzan, Cik Rosini nak bercakap.Bunyi suara operator telefon IPTAA bercakap, Waalaikum salam, ok, terima kasih., jawab saya.. Sebentar kemudian terdengar suara Cik Rosini mengucap salam dan bertanya khabar. Saya bagitahu kedaan kesihatan saya ok jer. Dengan diselangseli ketawa beliau mewakili Kelab Staff menjemput saya untuk menghadiri Jamuan Mega Raya di Afzan pada hari Jumaat 9.10.2009. Cik Rosini ni dah jadi orang kuat Kelab Staff Akademik (Setiausaha) sejak awal tahun 2009.

Alhamdullillah, pada hari Jumaat lepas saya sihat dan turut serta "bermegariah" (mega+meriah) dengan seluruh warga IPTAA daripada pihak pengurusan hingga pengawal keselamatan dan makcik "cleaner"(pinjam kata pengacara petang tu). Konsep jamuan kali ini lebih santai dengan setiap jabatan menyediakan gerai masing-masing dengan menu-menu yang berbagai jenis dan rasa. Tempat letak kereta KJ-KJ, dijadikan gerai-gerai mempamerkan buah tangan masing-masing. Peergh.....semuanya menyelerakan tapi dengan keterbatasan diri, saya hanya dapat singgah di gerai Jabatan Kajian Sosial dengan "mempekena" semangkok soto dan makan buah-buah yang ditaja oleh JTP...khabarnya buah-buahan yang disediakan oleh JTP diambil dari "dusun" kepunyaan sdra Zulfakar yang terletak antara Penjom dengan Relong. Luas tu weh....pas tu saya minum air sirap dari Jabatan Sains Matematik. Terima kasih pada En Nordin yang tolong sendukkan soto tu untuk saya, Cik Halimah bawa air untuk saya dan Johan yang pungut buah dari "dusun" JTP...Menu dari JIP pun saya tak sempat rasa, apatah lagi dari jabatan-jabatan lain..maklumlah, segan nak minta tolong pada kawan-kawan untuk buat itu, buat ini. Ala kadar dahla kata hati...(sebenarnya, saya kena control makan supaya urusan ke tandas dapat dielakkan sepanjang berada di luar rumah)

Sambuatan mega raya ni rupanya belum mula lagi tapi member-member dah mula bertukar mangkok sebab dok rasa sikit sana, sikit sini. Bila dijemput masuk ke dewan, sdra Mazda menemani saya masuk. Fuuhhh....inilah kali pertama saya merasa kedingin dewan besar setelah "diupgradekan" dengan penghawa dingin sejak beberapa bulan yang lalu. Maklumlah dah hampir tujuh bulan Afzan hilang dari pandanganku..

Bila Dato Pengarah dan Timbalan masuk ke dewan, DJ-DJ pengacara kata sambutan raya mega ni menggabungkan Aidil Fitri, Deepavali dan Kong Hee Fat Choi sekali. Patutlah mega, cuma sekali pandang student Cina kurang kelihatan, maklumlah Tahun Baru lambat lagi agaknya.... Meja yang dikhaskan untuk pensyarah juga tak berapa penuh sebab ramai yang bertugas di luar dan ramai juga yang suka duduk kat luar!!!!(dekat gerai2 tu lah). Di meja ni juga disediakan makanan, kali ni saya hanya makan dua potong lemang sebesar jari dan dicolet dengan rendang....

Sesi makan-makan ni rupanya dimeriahkan lagi dengan hiburan dari kalangan guru-guru pelatih, para pensyarah serta Pengarah dan Timbalan. Masing-masing mengalunkan lagu raye yang meruntun kalbu. Waktu DJ Nasrul tanya saya macamana sambutan raya tahun ni, saya hanya dapat sebut empat patah perkataan saja " walaupun raya tahun ni......" perasaan sebak bercampur terharu menyelubungi seluruh tubuh dan emosi saya. Air mata saya tumpah lagi buat kali kedua pada hari ini.. Perasaan ini tecetus bila rumah saya tak putus-putus dikunjungi para student dan rakan-rakan selepas IPTAA dibuka semula lepas cuti raya dulu. Hasrat hati nak ambil kesempatan dari pertanyaan DJ Nasrul untuk ucap terima kasih kepada para student yang selalu bertanya khabar sejak dulu hingga kini. Sepanjang sambutan raye kali ni, saya menerima dan mencatatkan lebih 100 sms ucapan hari raya berbagai ragam bahasanya. Ada yang pantun, ada yang seloka dan ada yang bersahaja, semuanya saya balas dengan peringatan supaya berhati-hati di jalan raya keran saya dah rasa!!! Tapi kerana teralu sentimental dengan pertanyaan DJ tadi, air mata lebih cepat untuk mengalir dan lidah rasa kelu untuk berkata-kata....

Sewaktu sdra Mazda yang jadi "escort" minta diri sebab nak buat tugasan, saya kata ok dan cakap teriam kasih. Sdra Hegratul Amin pula jadi rakan bual, pastu diapun minta diri. Rupa-rupanya , bila dia angkat punggung, saya bertali arus diserbu oleh para guru pelatih. Satu grup demi satu grup. Semuanya mereka yang pernah rasa "air tangan" saya waktu berkuliah dengan paper Pengantar Pendidikan dan Falsafah Pendidikan Malaysia. Lepas tanya khabar, berklip-klap pula ambil gambar. Ada student kata encik macam artis hari tu!!! Rasa-rasanya hilang rindu dendam saya bila tengok student yang terpisah sejak sekian lama datang bermanja dengan kita..selebihnya saya percaya mereka sendiri mula mengerti ungkapan mata berpandangan, budi kedapatan..jadi hari tu walaupun saya hanya makan sikit saje tetapi gelagat para student yang datang meraikan saya sudah cukup untuk mengenyangkan perut saya hingga ke petang. Yang lucunya, ada kalanagan guru pelatih yang datang sorang dua untuk bertanya khabar saya terpaksa "berundur" bila saya dikerumuni oleh grup yang datang secara kelas!!! Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu....(moga Allah melindungi saya dari rasa riak--nauzubillah), cam tu juga ada juga rakan pensyarah nak mai jumpa, terpaksa "undur" dulu sebab student dah "cop" dulu...

Akhirnya pada Allah swt jualah saya bersyukur atas nikmat dan rezeki yang diberikanNya..kepada Dato Pengarah dan Timbalan, JK Kelab Staff, JPP serta kalian semua, terima kasih jualah yang dapat saya rakamkan di sini atas layanan sepanjang "bermegariah" tu...

5.30 petang ,T.kasih pada Faizal JPP yang "jaga" saya hingga naik semula Toyota Hilux sdra Ismail petang tu.....jutaan terima kasih jua untuk sdra Ismail.

Jumpa lagi.......

2 comments:

Anonymous December 30, 2009 at 10:14 PM  

Ya, mungkin karena itu

avam ming September 5, 2011 at 12:11 PM  

alfatihah buat arwah en zulfakar JTP IPG Afzan .. semoga rohnya dicucuri rahmat ..

Blog Widget by LinkWithin