English itu mudah!!!!!

>> Friday, March 22, 2013

Begitulah nama judul buku yang sedang hangat di pasaran. Ditulis oleh seorang penulis muda yang sangat berbakat, Sdra Mohd Fadhil adalah mahasiswa PhD di Universiti Teknologi Pertronas. Dengan harga yang cukup kompetatif, buku ini menjelaskan aspek-aspek nahu (grammar) bahasa Inggeris tetapi diterangkan dalam Bahasa Melayu.

Tentunya kaedah ini mengundang polimik jua...terdengar ada orang menyatakan ""you must learn English by English!!!!. Itulah adalah aliran pemikiran dan teori pembelajaran yang sudah kuno dan klasik. Rakan-rakan yang kononnnya bertugas di Unit Bahasa Inggeris merasa keegoan mereka tercabar kerana inovasi baru ini mencabar pegangan mereka selama ini. Soal enviroment lah, peer group lah dan jati diri bahasalah selalu dijadikan modal untuk "mencabar" kejayaan buku ini yang sangat laris di pasaran.

Hairan bin pelik, adakah mereka tidak merasa kasihan kepada anak-anak bangsa Melayu yang bertahun-tahun belajar bahasa omputih tapi masih gagal berkomunikasi dalam bahasa tersebut. Seringkali terdengar ungkapan, "saya faham dia cakap, tapi tak reti nak balas!!!!!" Bila ada agensi perlukan pekerja yang boleh berkominikasi dalam bahasa omputih, anak bangsa kita sering tercicir. Kaum lain juga yang terpilih. Kenapa jadi begitu hah???

Bagi mereka yang sangat ego dengan idea keInggerisannya, eloklah ubah pendirian tu. Teori Multiple Inteligent harus digunapakai dalam pelbagai aspek pendidikan. Bukan semua murid atau pelajar terdiri daripada golongan genius dan cerdik, ada yang perlu mengambil masa untuk memahami sesuatu isi mata pelajaran. Ada yang lebih senang mempelajari sesuatu perkara dengan bahasa ibunda. ada kalangan pelajar yang terpaksa mengaku faham semata-mata malu atau segan dengan rakan-rakan yang pandai , padahal, sepatah haram pun tak tahu, wal hasil bila exam...faham-faham sahajalah.

Buku  itu kini bukan sahaja menjana pendapatan sampingan malah menganyam pahala berganda dan amal jariah kerana termasuk dalam kontek budaya ilmu.

0 comments:

Blog Widget by LinkWithin