If you plant openness......

>> Tuesday, February 28, 2012

Encik, saya memilih frasa yang berbunyi " if you plant opennes, you will grip unity", begitulah kata salah seorang guru pelatihku sewaktu diminta mencari kata-kata atau frasa-frasa yang banyak tertulis di sepanjang ruang pejalan kaki di kampus Tuanku Bainun ini.

Peristiwa ini berlaku selepas percutian selama seminggu sempena sambutan Tahun Baru Cina yang bertemakan naga air sebagai ikon perayaan. Kebetulan pula, topik kuliah pada mingggu itu berkisar sekitar persoalan falsafah pendidikan timur dan Islam dalam Kursus EDU 3101; Falsafah dan Pendidikan di Malaysia.

Encik, saya nak ceritakan sesuatu kenapa saya memilih frasa tersebut!! terang pelatih berbangsa Cina tersebut kepada kami sekelas. Kebetulan kelas tersebut adalah pelatih-pelatih yang major Pengajian Cina (PC).

Oklah, kata saya dan meminta beliau menceritakan apakah alasannya memilih frasa tersebut daripada berbagai frasa yang terdapat di kampus ini.

Begini, katanya memulakan cerita. Salah seorang ahli keluarga saya telah memeluk Islam sebelum sambutan Tahun Baru Cina baru-baru ini. Kami sekeluarga merasa serba salah bagaimana untuk menyambut kepulangan berhariraya di rumah kami sebab dia akan membawa isterinya yang beragama Islam sedangkan kami masih kekal dengan agama asalnya. Seluruh keluarga merasa serba salah kerana bagaimana keadaan sambutan Tahun Baru Cina dengan kehadiran ahli keluargga yang beragama Islam.

Terasa sekali betapa seriusnya kerisauan mereka sekeluarga akan situasi begitu.

Namun, perasaan risau dan haru biru keluarga saya kembali ceria dan menyeronokkan kerana segala tanggapan dan persepsi mereka terhadap Isslam terurai satu persatu apabila ahli keluarganya yang telah memeluk Islam telah memperlihatkan sifat dan sikap tolak ansur yang penuh dengan hikmah. Menurut kata guru pelatih tadi, saudaranya hanya makan sayur dan ikan sewaktu jamuan keluarga dan menjadi pemerhati sahaja apabila mereka bermain "poker". Ahli keluarganya yang telah memeluk Islam tidak pula menegah itu dan ini dan lebih bersikap terbuka demi menjaga keIslamannya.

Ternyata, budaya sambutan tahun baru yang menghimpunkan semua ahli keluarga untuk Makan Besar terlaksana jua walaupun hanya mengambil menu ikan dan sayur. Yang penting, kehadiran semua ahli keluarga dalam malam sambutan tahun baru adalah perkara wajib yang menjadi prasyarat dalam budaya sambutan perayaan tersebut.

Saya sempat memberi komen terhadap ceritanya tadi dengan menyebutkan tentang hubungan keluarga setelah memeluk Islam serta etika sosial yang seharusnya berlaku. Pertukaran agama bukanlah lesen untuk kita memutuskan hubungan kekeluargaan yang sedia wujud. Islam tidak menegah ummatnya mengunjungi ibubapa atau ahli keluarganya yang masih belum Islam dan harus mentaati mereka selagi tidak melakukan perkara mungkar. Penghormatan kepada ibubapa adalah dituntut kerana dari merekalah kita berasal.

Syukur rasanya bila mendengar kisah begini secara first hand. Selalunya kisah begini sering diceritakan oleh tokoh-tokoh pendakwah yang sering muncul di TV menceritakan bagaimana saat-saat awal pemelukan agama Islam mereka. Nampaknya, sedikit pengalaman mengaji, berusrah dan membaca membantu diri ini membuat sedikit penjelasan tentang agama Islam kepada para penuntut yang belum Islam.

Semoga diberkati Allah swt keluarga tersebut....Aminnnnn

0 comments:

Blog Widget by LinkWithin