Masa untuk beruzlah tuan.......

>> Wednesday, September 2, 2009

Catatan ini sudah lama ingin saya utarakan. Cuma adakalanya mood untuk menulis ni turun naik. Jadi, waktu-waktu begini sewaktu idea masih segar walaupun jam dah 12.41 malam, saya ingin meluahkan sedikit tazkirah yang sangat bermakna dalam tempoh saya cuti sakit akibat kemalangan tempohari.

Kisah ini sudah hampir tiga bulan berlaku. Kepada mereka yang pernah menziarahi saya sejak saya pulang dari HUKM, saya sering menceritakan kesukaran saya untuk tidur pada waktu malam. Saya telah dibenarkan keluar (discharge) dari HUKM sejak 16 April 2009 setelah menghuni di Wad Trauma selama 19 hari. Sejak pulang, hampir sebulan selepas itu, saya menghadapi masalah untuk tidur pada waktu malam. Saya ceritakan kesukaran untuk tidur malam ini pada kawan-kawan, student IPTAA, saudara mara serta jiran-jiran setaman. Kerana tidak dapat tidur, saya sering menonton TV hingga awal pagi. Adakalanya, duduk termenung di tepi tingkap, kejap baring lepas tu bangun balik, adakalanya minta isteri saya bangun tengah malam buatkan secawan Quacker Oat, lepas tu baringlah, nasib baik tidur, kalau tidak terus berangan-angan hingga azan subuh.....

Namun takdir Allah swt menentukan. Pada suatu petang sekitar jam 5.00 gitu, terlintas hati ini untuk menelefon En Ibrahin Ismail, Urusetia BPG di Sabah. Niat hati hanya nak bagitahu bahawa Pengarah IPTAA, Encik Mazlan Mohamad (kini Datuk) akan menerima kurniaan bintang kebesaran daripada Sultan Pahang. Selepas menyampaikan berita tersebut, beliau bertanyakan keadaan kesihatan saya. "Keadaan tuan macam mana?, begitu Encik Ibrahim berbasa-basi dengan saya, tuan!(sekadar tanda kemesraan). Encik Ibrahim ni saya kenal sewaktu menganjurkan lawatan pensyarah-pensyarah IPTAA ke IPG Sabah tahun lepas. Beliau cukup sporting...Sebagai jawapan, saya pun menceritakan tentang kesukaran untuk tidur pada waktu malam... Anda tahu apa kata Encik Ibrahim?

Fuh!!! saya langsung tak sangka, kata nasihat yang diberikan oleh Encik Ibrahim sangat berkesan dan bermakna dalam waktu menghadapi musibah ini. Katanya, ambillah masa cuti sakit ni untuk BERUZLAH.!!!! Beliau berbicara bagai seorang ustaz dan kata-katanya sangat simple tapi cukup power...Kalau nak dikatakan tazkirahnya bukan perkara baru pada saya, tetapi entah macam mana tidak terfikir oleh saya segala resolusi yang beliau kemukakan untuk mengatasi masalah kesukaran tidur saya. Dia kata, kesukaran untuk tidur itu adalah tanda peringatan dari Allah swt untuk menyuruh kita melakukan amal soleh. Bangun dan kerjakan tahajjud jika terjaga di tengah malam, solat hajjat, solat taubat, zikir. Waktu siang pula, solat dhuha, baca Al Quran dan paling mudah katanya baca 3 kali surah Al Ikhlas dah khatam sebuah Al Quran..Cuba anda fikir, adakah yang dikatakan oleh En Ibrahim itu satu perkara yang baru? Ternyata hidayah yang Allah nak sampaikan diberi melalui seseorang yang bukan pun bergelar ustaz atau maulana. Katanya, kesempatan "berehat" ni adalah kesempatan untuk melakukan amalan-amalan yang mungkin kita tidak sempat lakukan waktu bekerja; kuliah, LDP, KPKI, LPS, Praktikum, mesyuarat dan macam-macam lagi.

Alhamdulillah, Allah swt sajalah yang tahu, betapa leganya hati selepas melakukan saranan yang dikatakan oleh En Ibrahim. Semoga Allah swt jualah yang membalas budi baik beliau itu. Sejak menerima tazkirah beliau, ternyata ia amat berkesan. Saya langsung tidak merasa bosan keseorangan di rumah, kini dah hampir 5 bulan keseorangan di rumah, tidur pun selesa dan fikiran pun tidak terganggu.

Catatan ini dipaparkan bukan niat untuk merasa takjub dengan diri tetapi ingin berkongsi maklumat yang sedikit ini dengan anda yang sudi melayari blog saya ini. Jika ditakdirkan Encik Ibrahim membaca catatan ini, tak tahulah saya perasaan tuan hamba......

0 comments:

Blog Widget by LinkWithin