Ziarah sahabat IBKL (1)

>> Wednesday, May 18, 2011

Kerinduan kepada senda gurau dan berbagai gelagat kawan-kawan menjadi pendorong utama untuk menziarahi rakan-rakan di utara. Selain anjuran Rasulullah saw sendiri yang menggalakkan silaturahim, sedikit keuzuran yang saya alami perlu diketepikan sekejap. Sudah lama niat untuk berkunjung ke negeri-negeri di utara; Pulau Pinang ( Seberang Prai), Kedah dan Perlis mengambil tempat di hati ini.

Akhirnya, jam 10 pagi Sabtu 14 Mei yang lalu, bersama isteri tercinta dan tiga orang anak kami berlepas dengan CRV WGU 9288 menuju ke utara. Dengan kadar kelajuan 100km/ph, hentian pertama kami adalah di Kulim. Dengan panduan yang teliti daripada Sdra Yahya Salleh, kami melalui beberapa kawasan yang belum pernah saya lalui. Panduan diberikan dari semasa ke semasa dan akhirnya rumah sdra Fauzi Shoib menjadi tempat pertama disinggahi. Sdra Yahya dari Bukit Mertajam tambah memeriahkan keadaan.

Selepas melepaskan "rindu dendam", kami sekeluarga dijamu dengan makan tengahari di restoren berdepan dengan Tesco Kulim. Tomyam Restu Ehsan, begitulah namanya. Sekali lagi sdra Yahya cepat-cepat ke kaunter bayaran walaupun katanya nak ke tandas!!! Rupanya, dia memang nak berebut buat pahala!!! Kalau ikut pengalaman saya, kos jamuan hari itu sekitar RM200.00....Jazakalllah buat sahabat berdua tu dengan keluarganya...

0 comments:

Blog Widget by LinkWithin