Terubat Rindu Pada IPTAA

>> Thursday, August 20, 2009

Alhamdulillah, dengan bantuan sdra Ismail Hussin, jiran, sahabat dan rakan sejabatan, dapat jua akhirnya, saya mengunjungi kampus IPGMKTAA yang telah "berpisah" sejak petang 25.3.2009 yang lalu. Isnin, 10 Ogos 2009 yang lalu saya menjejak kaki ke kampus yang sangat bertuah ini. Terasa dingin cuaca pagi lembah Lipis yang telah terpisah selama empat bulan lebih. Suasana pagi begini sukar dicari di tempat lain. Setibanya di tempat parkir berdekatan dengan Bilik Diraja beberapa orang pelatih datang menyambut..Aduh, terasa gembira juga di hati kerana ada pelatih datang mengiringi kedatangan saya. Udara yang segar menyebabkan saya tak sabar untuk terus ke Jabatan Ilmu Pendidikan. Sewaktu melintasi taman air terjun yang menghubungkan keempat-empat blok bangun kampus, ramai pelatih tersenyum dan melambai-lambai tangan kepada saya. Terasa di hati bahawa insan kerdil ini masih mereka ingati.

Selepas memberi salam kepada rakan-rakan di jabatan, mereka agak terkejut dengan kehadiran saya. Maklumlah, saya masih dalam cuti sakit, tiba-tiba terpacul di muka pintu jabatan. Itulah ketentuanNya, perasaan rindu pada rakan-rakan di IPTAA melupakan sekejap sedikit kepayahan bertongkat untuk bergerak ke sana ke mari. Namun lebih mengejutkan saya, Cik Tan terus mencadangkan satu jamuan dibuat untuk meraikan kehadiran saya. Saya tak dapatlah menolaknya cuma dengan syarat bukan makan yang berat sebab saya tak nak ke tandas...Alhamdulillah, hasrat untuk bertemu dengan rakan-rakan dimakbulkan Allah swt. Ramai yang dapat saya temui sejak pagi hingga tengahari walaupun Pengarah dan Timbalan tiada di kampus. Mereka ada tugasan luar.

Alhamdulillah juga, ramai pelatih datang bertemu saya di jabatan. Semuanya mendoakan saya cepat sembuh dan tabah menghadapi ujian Allah ini. Sebahagian pelatih ini pernah mengunjungi saya sewaktu terlantar di HUKM mahupun di rumah saya di Jerantut. Pendekata, saya langsung tidak merasa sunyi atau terpinggir sepanjang berada di kampus pada hari tu.

Pada hari yang sama, KJ tiada di kampus kerana meeting di KL tapi saya dah maklumkan padanya hasrat saya untuk ke JIP. Sdra Che Lah telah memberi taklimat pasal konvo KEDAP. Jam 2.30 petang semua pensyarah berkumpul di dewan kuliah untuk taklimat unit peperiksaan. Pn Roslita menemani saya sebelum dia bergegas ke Kota Bharu. Jam 5 petang, sdra Ismail datang jemput makan selepas selesai taklimat. Hati makin gembira kerana dapat jumpa rakan-rakan dari jabatan lain di kantin Azmi. Kerinduan pada kawan-kawan menyebabkan saya sekali lagi terpaksa berhati-hati menuruni tangga. Makanan dan minuman bukan lagi keutamaan saya. Terbayang wajah rakan-rakan yang pernah mengunjungi saya sewaktu terbaring di Hospital Lipis, HUKM dan yang mengunjungi saya di rumah. Saya berharap dengan kunjungan kembali ke IPTAA ni, dapatlah dianggap lawatan balas saya atas kunjungan kalian terhadap saya. Lagipun bulan Ramadan dah hampir tiba, jadi adalah kesempatan untuk saya mohon ampun maaf atas salah silap saya terhadap kalian.

2 comments:

ahsfantasy24 August 22, 2009 at 4:33 PM  

kami sntiasa merindui encik.. semoga cepat sepenuhnya sembuh dan kmbali bersama kami di IPTAA..=)

ahsfantasy24 August 22, 2009 at 4:33 PM  

kami sntiasa merindui encik.. semoga cepat sepenuhnya sembuh dan kmbali bersama kami di IPTAA..=)

Blog Widget by LinkWithin